nedelja, 13. december 2009

Zima, zima bela...

...na Velikem vrhu (Košuta, 2088 m) se dela....

Napoved za današnji dan je bila zelo ugodna. Bilo naj bi jasno nad 1500 m, temperature pa dokaj nizke, okoli -10. Zjutraj, ko sem se zbudila in pogledala skozi okno, sem se začela smejati. Vremenska napoved se ni uresničila, ker je zunaj naletaval sneg. Juhuhuu...

Z Gorazdom sva se odpeljala do Bistrice pri Tržiču, kjer sva se dobila z Darjo in njenim štirinožnim prijateljem, potem pa naprej proti Podljubelju in do kmetije Matizovec. Malo pod kmetijo Matizovec smo imeli nekaj težav na cesti zaradi snega, ker je avto pred nami ustavil ter parkiral in nas tako zaustavil, da nismo mogli naprej. Nič drugega nam ni preostalo, da tudi sami tu parkiramo.
Do kmetije Matizovec smo hodili kakšnih 10 minut po cesti, potem pa se je pot nadaljevala po gozdu. Ko smo prišli iz gozda, smo po 10-15 minutah hoje prišli do koče na Kofcah.

pot proti Kofcam

koča na Kofcah

Tu smo se ustavili za par minut, potem pa sva z Gorazdom "šerpo" pot nadaljevala proti Velikemu vrhu, Darja in Nero pa sta se vrnila.
Pot do križa in naprej do razcepa za Veliki vrh in Kladivo je bila shojena od alpinistov, ki so se z derezami in cepini povzpeli po grebenu do Kofca gore. Potem pa so bile vidne sledi pohodnika pred nama.

vzpon proti grebenu

Malo preden sva prišla do grebena sva ga srečala in povedal nama je, da se je na 3/4 poti obrnil, ker je bilo zanj in za njegovega psa prenevarno hoditi po grebenu, ker je bil na nekaterih mestih močno pomrznjen sneg. Midva pa sva vseeno nadaljevala pot in prišla do predela, kjer so se stopinje nehale. Kljub slabi vidljivosti zaradi megle, sva šla naprej. Na Velikem vrhu sem bila že velikokrat, vendar te poti, ki vodi po grebenu, nisem poznala in je tudi nikoli nisem prehodila, zato mi je bilo vse novo. Nekaj časa sva hodila po grebenu in že sva bila na vrhu. Najprej nisva bila čisto prepričana ali sva že na vrhu, potem pa sta nama pohodnika, ki sta prisopihala za nama, potrdila, da pa je to res Veliki vrh. Bila sva navdušena, saj sva bila danes na vrhu prva hribolazca. Juhuhuu...

veselje na vrhu

Sneg od Kofc do Velikega vrha je bil na določenih mestih pomrznjen, spihan, tudi udiralo se je, večinoma pa je bil pršič. "Šerpa" mi je celo pot delal odlične stopinje, da sem lažje prilezla do vrha.

"šerpa"

Današnje razmere niso bile fenomenalne, predvidevam, da ni veliko takšnih, ki se v mrazu, snežnih padavinah, megli in snegu odpravijo na dvatisočaka. Derez nisva imela, ne upam pa trditi, da jih ne bi potrebovala, ker mislim, da bi nama prišle prav, vsaj lažje in bolj zanesljivo bi hodila, predvsem jaz. V naslednjem letu bodo dereze sigurno moja obvezna zimska oprema, pridruži pa se jim še cepin.

link: http://www.hribi.net/izlet/matizovec_veliki_vrh_kosuta_/11/74/167

Ni komentarjev:

Objavite komentar